Lanceringsactie

IPL-ontharingsbehandelingen nu aan een scherp voordeeltarief!


Bel Marijke voor een kennismaking of afspraak

Infographic IPL

IPL of Intense Pulsed Light is een techniek waarbij flitslampen een reeks van golflengten uitstralen. Je kunt deze golflengten vergelijken met het licht van een normale lamp, maar dan veel sterker. De verschillende golflengten werken selectief in op bepaalde structuren in de weefsels (chromoforen), met zo goed als geen impact op de omgeving. Dankzij een koelsysteem wordt de huid bovendien beschermd tijdens de behandeling.

Door middel van het grote handvat kan de behandelaar per keer een grote zone aanpakken waardoor de behandeling sneller en met minder flitsen kan gebeuren dan met een laser. Dit heeft een lagere prijs, kortere behandelingen en minder hinder als resultaat.

Het is ook daarom dat IPL een veilige, makkelijke en veelzijdige techniek is met een breed scala aan behandelingen. De techniek is bovendien al sinds 1997 goedgekeurd in de VS.

Wanneer IPL wordt gebruikt voor ontharing spreekt men van foto-epilatie: het licht (met een langere golflengte) is gericht tegen het kleurpigment (of melanine) in de haarwortel.

Doordat de golflengte van het licht langer is, wordt het kleurpigment van de huid niet beschadigd. Wanneer de melanine het licht absorbeert (1), gebeurt de overgang van licht naar hitte (2) en dit leidt tot vernietiging van de haarwortel (3).

Een haarfollikel in de groeifase (of anagene fase) is gevoeliger, aangezien de haarschacht in deze fase meer melanine bevat. Afhankelijk van het te behandelen gebied zijn 20-80% van de haren in de juiste fase. Daarom zullen er altijd meerdere behandelingen nodig zijn.

Naast de melanine in de haarschacht wordt ook de melanine in de binnenste laag (de haarmatrix) en in de haarpapil aangepakt. Het is de bedoeling om de haarfollikel te beschadigen door deze cellen te vernietigen.De meeste nevenwerkingen zijn minimaal en van voorbijgaande aard. Voorbeelden zijn roodheid, verbranding, pigmentatieveranderingen, ontsteking van de haarfollikel en uiterst zelden littekenvorming.

In zeer zeldzame gevallen kan een paradoxale overbeharing voorkomen. Hierbij breidt de haargroei zich uit naar aangrenzende zones ten gevolge van de activatie van slapende haarfollikels.

Verschillende studies hebben de efficiëntie en veiligheid van foto-epilatie in vergelijking met lasers beschreven. In alle studies waren beide technieken aan elkaar gewaagd. Er waren geen significante verschillen tussen beiden technieken. IPL was echter wel minder pijnlijk en had minder nevenwerkingen dan de techniek met lasers.

Bij donkere huidtypes kan de energieabsorptie door de haarfollikels verstoord worden door de hoge concentratie aan melanine in de huid. Dit brengt een grotere kans op huidverkleuring met zich mee. Om dit te vermijden, is het sterk aangeraden de instellingen aan te passen wanneer klanten met donkere huidtypes behandeld worden.

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, werkt IPL ook doeltreffend bij klanten met blond en bruin of zelfs erg dun haar dankzij de brede waaier aan golflengten.

Recent werden in de Verenigde Staten lichte IPL-toestelletjes voor thuisgebruik goedgekeurd. Deze toestellen blijken echter minder goede resultaten te geven dan de systemen die uw specialist in de kliniek gebruikt.

Conclusie: Aangezien IPL-systemen weinig invasief zijn, worden ze vaak verkozen door klanten die de risico’s en langere hersteltijd van meer agressieve behandelingen willen vermijden.